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Name of the stakeholder
1
 submitting 

this form (individual/organization): 

Innovative Carbon Investment Co.,Ltd. 

    Alice Yang 

Address and contact details of the 
individual submitting this form:  

Address: Room 2706, North building, Tianjiaofudi, Dujuan 
road No.99, Yuelu district, Changsha city, Hunan 
province, China 

Telephone number: +86 18900785159 

E-mail address: alice.yang@mailici.com 

Title/Subject (give a short title or specify 
the subject of your submission) 

Clarification on the PoAs registered under VVM track and the 

paragraph 20 of  AMS-III.D(ver.19.0) 

Please mention whether the submitter 
of the form is: 

 Project participant      

   Other stakeholder, please specify Private corporation 

Specify whether you want the letter to 
be treated as confidential

2
:  

 To be treated as confidential 

 To be publicly available (UNFCCC CDM web site) 

Please choose any of the type(s) below
3
 to describe the purpose of this submission.  

 Type I:  

            Request for clarification                Revision of existing rules   

                                 Standards. Please specify reference   Validation and Verification Standard, Project 

Standard, Project Cycle Procedure 

                                 Procedures. Please specify reference        

                                 Guidance. Please specify reference         

                                 Forms. Please specify reference         

                                     Others. Please specify reference  AMS-III.D, reference 2013-247-S 

 Type II: Request for Introduction of new rules 

 Type III: Provision of information and suggestions on policy issues 

Please describe in detail the issue on which you request a response from the Board, including the 
exact reference source and version (if applicable).  

>> 

Dear Members of the CDM Executive Board, 

We would like to seek clarifications regarding the following two sections: 

1.  The way of the participants of the PoAs registered under the VVM track to continue their CDM 

                                                      
1
 DNAs and DOEs shall use the respective DNA/DOE forms  for communication with the Board. 

2
 As per the applicable modalities and procedures, the Board may make its response publicly available. 

3
 Latest CDM regulatory documents and information are available at: http://cdm.unfccc.int/Reference/index.html . 

CDM: FORM FOR SUBMISSION OF A “LETTER TO THE BOARD” 

(Version 01.2) 

This form should be used only by project participants and other stakeholders  

for submitting a “Letter to the Board” in accordance with the latest version of 

the  Modalities and procedures for direct communication with stakeholders 
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procedure under the new guildlines of the Project Standard (ver 04.0), the CDM Validation and 
Verification Standard (ver 04.0) and the CDM Project Cycle Procedure (ver 04.0). 

1)  According to the reference 2013-247-S which is the response for the “Clarification and rules for 
PoAs and CPAs” raised  by the World Bank, the CPAs in PoAs that have been registered under the 
CDM VVM track, as of 31 January 2013, templates for the CDM VVS track must be used. It states 
that the generic CPA-DD must be converted into the template for the VVS track (Part II only of the 
PoA-DD form for the VVS track, leaving Part I blank) and be submitted for inclusion, to ensure 
consistency between the generic CPA-DD and specific CPA-DDs to be included in the future. And 
according to the “Guideline: Completing the programme design document form for CDM 
programmes of activities Version 04.0”, the Part II of this guideline should be repeated for each 
generic CPA-DD corresponding to each technology/measure, each methodology and each 
combination such that one completed Part II represents one generic CPA-DD.  

Thus, there will be a problem that in case that there is the PoA registered under the VVM track which 
include two combinations of methodologies, combination I of AMS-III.D and AMS-I.C and 
combination II of AMS-III.D, AMS-I.C and AMS-I.F, and it was registered with one generic CPA-DD 
and one specific CPA-DD in which the special CPA adopted the combination II of AMS-III.D, AMS-
I.C and AMS-I.F, thus, when the generic CPA-DD updated according to the above guildlines, there 
will be two part II in the PoA-DD in order to correspond to the two kinds of the generic CPA , thus 
there will be two generic CPA-DD, while there is only specific CPA-DD was registered,  thus this will 
result a specific CPA-DD to be provided for the generic CPA-DD which adopts the combination I of 
AMS-III.D and AMS-I.C after the registration of the PoA. According to the PS(ver04.0), in this case, 
the specific-case CPA-DD shall be provided for approval by the Board in accordance with the post-

registration change process as defined in section 6.2 of the Project cycle procedure.  However, it is 

unclear if the inclusion of the specific CPA-DD resulted from the above situation shall apply 

the post-registration change process as defined in the PCP(ver 04.0), i.e., if the inclusion of 

the specific CPA-DD corresponding the generic CPA-DD which adopts the combination I of 

AMS-III.D and AMS-I.C shall apply the the post-registration change process. Please clarify. 

The relevant text in PCP(ver 04.0) is as follows: 
131. For CDM PoAs, with regard to the changes referred to in paragraph 130(b)(iv) above, only the following 

changes shall be allowed:  

 (c) If a PoA includes more than one generic CPA-DD, addition of specific case CPA-DDs corresponding to 

generic CPA-DDs for which a specific case CPA-DD has not been submitted at the time of request for 

registration of the PoA;  

2) According to the PS(ver04.0), there shall be only one monitoring report  for all the CPAs of the 
PoA, but according to the PCP(ver04.0), there might be more than one monitoring report for the 

CPAs of the PoA.Therefore, please clarify if all the CPAs of the PoA must request issuance 

simultaneously, and if all the monitoring results of all the CPAs of the PoA must be included 

in a monitoring report. 

The relevant text in PS(ver 04.0) is as follows: 
239. The coordinating/managing entity shall:  

 (b) Prepare a single monitoring report (i.e. one document) containing all monitoring results of all CPAs 

included in the PoA, clearly separating the monitoring results of individual CPAs, as well as grouping the 

monitoring results by CPA type defined by the relevant generic CPA-DD;  

 
The relevant text in PCP(ver 04.0) is as follows: 
177. The project participants of a registered CDM project activity or the coordinating/managing entity of a 

registered CDM PoA shall prepare (a) monitoring report(s) in accordance with the “Clean development 

mechanism project standard”, and submit it/them together with supporting documentation to the DOE 
contracted by the project participants or the coordinating/managing entity to perform verification of 
the monitored GHG emission reductions or removal enhancements.  
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2. In the latest version of of the AMS-III.D(ver.19.0), the sentence was added in the paragraph 20, 
which states that "If the recovered biogas is combusted for electrical/thermal energy production or for 
other gainful use, the methane destruction efficiency can be considered as 100%. However, this use 
of the recovered biogas shall be included in the project boundary and its output shall be monitored in 
order to ensure that the recovered biogas is actually destroyed, even if the emission reductions from 
this component are not claimed. ". According to the sentence, the output, whether it is thermal 
energy or electricity, generated from the recovered biogas should be monitored, however, as the 
AMS-I.C states that"For household or commercial applications/systems, whose maximum output 
capacity is less than 45 kW thermal and where it can be demonstrated that the metering of thermal 
energy output is not plausible, as in the case of biomass stoves, gasifiers, driers, water heaters etc., 
the project output energy shall be estimated based on consumption of the biomass (in terms of 
energy quantity) times the efficiency of the project equipment.",  the AMS-I.C consider the 
impossibility of direct metering some kind of thermal output, while in the AMS-III.D, there are no such 
consideration,but there are indeed such situations that the output from equipments like biogas 

stoves and so on can not be monitored, so please clarify that in such case, whether the thermal 

output can also be calculated using the function 9 in the AMS-I.C other than monitoring the 

output directly. 

 

Please provide any specific suggestions or further information which would address the issue raised 
in the previous section, including the exact reference source and version (if applicable). 

>> 

[replace this bracket with text, the field will expand automatically with size of text] 

 

If necessary, list attached files containing 
relevant information (if any) 

 [replace this bracket with text, the field will 

expand automatically with size of text] 
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