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Name of the stakeholder1 submitting 
this form (individual/organization): 

Karen M. Nagai 

Ecopart Assessoria em Negócios Empresariais Ltda. 
(EQAO)

Address and contact details of the 
individual submitting this form:  

Address: Padre João Manoel, 222 – 01411-000 – São 
Paulo, SP 

– Brazil 

Telephone number: +55 (11) 3063-9068 

E-mail address: karen.nagai@eqao.com.br 

Title/Subject (give a short title or specify 
the subject of your submission) 

Inclusion of more than one large scale component/project 
using the same measure in to one CPA. 

Please mention whether the submitter 
of the form is: 

 Project participant      

 Other stakeholder, please specify       

Specify whether you want the letter to 
be treated as confidential2:  

 To be treated as confidential 

 To be publicly available (UNFCCC CDM web site) 

Please choose any of the type(s) below3 to describe the purpose of this submission.  

 Type I:  

            Request for clarification                Revision of existing rules   

                                 Standards. Please specify reference         

                                 Procedures. Please specify reference  CDM Project Cycle Procedure 

                                 Guidance. Please specify reference         

                                 Forms. Please specify reference         

                                     Others. Please specify reference        

 Type II: Request for Introduction of new rules 

 Type III: Provision of information and suggestions on policy issues 

Please describe in detail the issue on which you request a response from the Board, including the  
exact reference source and version (if applicable). 

                                                      
1 DNAs and DOEs shall use the respective DNA/DOE forms  for communication with the Board. 
2 As per the applicable modalities and procedures, the Board may make its response publicly available. 
3 Latest CDM regulatory documents and information are available at: http://cdm.unfccc.int/Reference/index.html . 

CDM: FORM FOR SUBMISSION OF A “LETTER TO THE BOARD” 
(Version 01.2) 

This form should be used only by project participants and other stakeholders  
for submitting a “Letter to the Board” in accordance with the latest version of 
the  Modalities and procedures for direct communication with stakeholders 
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According to §112 of the “CDM Project Cycle Procedure”: 

“To include a CPA in a registered CDM PoA, the coordinating/managing entity shall forward 
the completed specific case CPA-DD to any DOE, after having ensured that the CPA and the 
specific case CPA-DD meet the eligibility criteria for inclusion in the PoA defined in the PoA-
DD and its generic CPA-DD. The coordinating/managing entity may forward more than one 
specific case CPA-DD at one time. Only upon the approval of the first specific case CPA-DD 
corresponding to a generic CPA-DD by the Board, CPAs corresponding to that generic CPA-
DD may be included in the registered CDM PoA”. 

However, the statement above does not clarify about the inclusion of more projects/components in a 
single CPA. Also, in the “CDM Project Standard”, there is no information regarding the inclusion of 
more than one component/project in a CPA, but the inclusion of CPAs in a registered PoA.   

According to the glossary of CDM terms (version 7.0), CPA is: 

“a single measure, or a set of interrelated measures under a PoA, to reduce GHG emissions 
by sources or result in net anthropogenic GHG removals by sinks, applied within a designated 
area defined in the baseline methodology(ies)".  

To the best understanding of the Project Participants (PPs), there is no CDM rule that prohibit the 
inclusion of more than one component/project applying the same measure in a CPA.  

Therefore, the PPs would like to request the following clarifications considering no limitations in the 
eligibility criteria of the registered PoA for the inclusion of more than one component in a CPA: 

1. Is it possibile to include more than one component (plant) applying the same measure in a 
CPA? 

2. In the case of small scale PoA, it can be included CPAs considering the limitations of small 
scale projects. Thus, is there a limit in respect to installed capacity for large scale projects to 
be included in a CPA? 

 

Please provide any specific suggestions or further information which would address the issue raised 
in the previous section, including the exact reference source and version (if applicable). 

>> 

[replace this bracket with text, the field will expand automatically with size of text] 

 

If necessary, list attached files containing 
relevant information (if any) 

 [replace this bracket with text, the field will 
expand automatically with size of text] 

Section below to be filled in by UNFCCC secretariat 

Date when the form was received at UNFCCC secretariat 23 July 2013 

Reference number 2013-280-S 

 
- - - - -  
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Version  Date Nature of revision 

01.2 08 February 2012 Editorial revision. 

01.1 09 August 2011 Editorial revision. 
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